Dashboard | +Follow
Like A Paradise
Salahudin Ayubi !
Wednesday, October 26, 2011 • Wednesday, October 26, 2011 • 0 comments


assalamualakum pembaca yang beriman !! :)

SALAHUDIN AYUBI ! <3 kenal tak sape Salahudin Ayubi nie ?? hmm tak kenal kowt.. tak pe,insyaAllah ana kenalkan pada kalian ye :) ana baca satu novel Islam nie tau,tajuknya SALAHUDIN AYUBI. tau tak,Salahudin Ayubi nie di besarkan dengan didikan agama yang kukuh sangat,dia nie sanggup buat apa je semata mata untuk berjihad kat jalan Allah. Salahudin Ayubi ne bercita-cita nak mati syahid..Salahudin Ayubi nie selalu libatkan diri dalam peperangan.. dia tinggal kat Kota Aleppo tapi sebab Tentera Salib nak serang mesir,so Salahudin Ayubi pertahankan mesir.. sampai Salahudin Ayubi nie jadi pemerintah mesir.. tengok nie,steps Salahudin Ayubi jadi pemerintah mesir.. Pahlawan Perang (orang biasa) -----> Ketua Panglima Tentera Mesir ----> Perdana Menteri Mesir -----> Khalifah Mesir -----> Sultan Salahudin Ayubi.

hebatkan dia ?? dari orang biasa boleh jadi Sultan.. sebab semangat jihad dia tinggi,sebab Salahudian Ayubi nie nak tegakkan agama Allah (agama Islam).. so,Allah kukuhkan kedudukan dia.. so,betullah firman Allah dalam Al-Quran.

Firman ALLAH SWT dalam Al-Quran : "Wahai orang yang beriman ! jika kamu menolong (agama) Allah,nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" Surah Muhammad : ayat 7.

nampak sangat Salahudin Ayubi nie beriman kan,that's why Allah kukuhkan kedudukan dia.. lepas tuh Salahudin Ayubi nie baik orangnya,dia tolong golongan bawahan yang kena tindas.. terlintas kat hati ana,Salahudin Ayubi nie mesti hensem orangnya sebab orang-orang yang beriman nie berseri je muka dia,sejuk hati bila pandang.. percayalahh orang yang beriman nie,tak kira lah sape pun,insyaAllah hensem dan cantik sangat orangnya sebab terserlah cahaya keimanan kat muka dorang.. percayalah ! :)

okay berbalik pada kisah peperangan Salahudin Ayubi,ana ambik satu part dalam buku nie,
masa tuh kan,Salahudin Ayubi nie dah jadi Sultan kat Mesir.. pastuh,Kota Aleppo pulak diperintah oleh Sultan Malikul Saleh.. Basir,ketua kaum Syiah dengki dengan Salahudin Ayubi sebab Salahudin Ayubi kena iktiraf sebagai Sultan oleh pemerintah Abasiyah di Baghdad.. so,Basir nie ambik kesempatan atas Sultan Malikul Saleh,Basir hasut Sultan Malikul Saleh supaya benci kat Sultan Salahudin Ayubi sebab Basir nie nak gunakan Kota Aleppo untuk serang Sultan Salahudin Ayubi kat Mesir.. lepas tuh,Basir nie berkerjasama dengan Tentera Salib untuk jatuhkan Sultan Salahudin Ayubi.. tapi Sultan Salahudin Ayubi nie bijak then dia ada bestfriend yang setia kawan macam Bahaudin.. Sultan Salahudin Ayubi selalu ulang ulang cakap ayat nie

"saya yakin ketika Tuhan mengurniakan saya bumi Mesir,Dia juga mengurniakan bumi Palestin kepada saya. saya juga yakin Tuhan mengurniakan saya jawatan Khalifah,Dia juga memberi tanggungjawab kepada saya untuk membebaskan Baitul Maqdis daripada tentera Salib. Disebabkan itu,saya menyerahkan seluruh diri saya berjuang pada jalan Allah."

MasyaAllah ! even Mesir nak diserang pun,Sultan Salahudin Ayubi tetap utamakan Allah.. azam dia nak berjihad kat jalan Allah,Sultan Salahudin Ayubi nak mati syahid.. kalau nak ikutkan tentera Sultan Salahudin Ayubi tuh,berapa keratlahh sangat nak dibandingkan dengan pengikut Basir plus ratusan ribu Tentera Salib.. tapi Allah Maha Besar lagi Maha Perkasa,Alhamdulillah dengan izin Allah,Sultan Salahudi Ayubi and the geng menang dalam peperangan tuh.. macam firman Allah dalam Al-Quran

"jika kamu bersabar tetapi dalam keadaan kamu bersiap sedia,musuh datang menyerang kamu,ketika itu juga Allah menolong kamu dengan menghantar lima ribu malaikat yang memakai tanda." Surah Al-Imran : ayat 125.

MasyaAllah,Subhanallah !! hebatnya Allah,hebatnya semangat jihad Sultan Salahudin Ayubi dan hebatnya Al-Quran.. Al-Quran buktikan keagungan Allah.. so,memang jahil sejahil jahilnya orang yang tak nak beramal dengan Al-Quran..
Pembaca yang insyaAllah beriman sekalian,jomm kita berjihad kat jalan Allah,kita berpegang dengan Al-Quran.. jomm kita tiru lfe style Rasulullah SAW and follow cara Rasulullah SAW,tokoh-tokoh islam yang terdahulu and Salahudin Ayubi.. dan yang paling penting kena ikhlas KERANA ALLAH SWT :)

Cinta ALLAH, Cinta Abadi ❤❀ Tujuan Hidup ❀

ana ❤ Allah & Rasulullah

❀ Tujuan Hidup ❀

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu


Surah Az-Zaariyat : ayat 56


❀ Kotak Jerit ❀

❀ Like ! Like ! Like ! ❀
❀ Back to past ❀❀ Credits ❀


Template : Aulia Septiya
Edited : Ulfa Juliah
Helped : Ayem, AskarrPink, Ziera
Header & Cursor : Ziera
Background : Qihah
Font : Google